Afgelopen week was mooi, vol met prachtige gesprekken waar ik natuurlijk de input vandaan haal om mijn blogs te schrijven. Ik krijg, zeker in privé gesprekken wel eens geïrriteerde reacties omdat ik vanuit mijn werk gewend ben, inzichten te geven die niet altijd leuk zijn om te horen. Ik weet dat dit best een punt is waar ik zelf nog wat beter in mag worden. Alleen luisteren zonder oplossingen of aanwijzingen te geven is niet altijd gemakkelijk. De Triggerbitch” in mij is nogal eens geactiveerd. Ik schrijf dit blog omdat klagen, zeuren of zaniken zoals ik het tegenwoordig ook vaak noem zorgt voor frustratie. Hier volgt dus mijn liefdevol advies voor eenieder die gestrest of vol frustratie rondloopt.
De les van vrijheid: Leven in het hier en nu
Het leven zit vol met lessen, vaak verpakt in ervaringen die ons uitdagen, inspireren of soms zelfs pijn doen. We zijn hier op aarde gekomen om te groeien en die groei kan alleen plaatsvinden wanneer we worden getriggerd door uitdagingen. Deze uitdagingen zijn geen obstakels die ons moeten tegenhouden, maar eerder kansen die ons uitnodigen om te leren, te voelen en te evolueren. Wanneer we uitdagingen gaan zien als lessen die ons in staat stellen te groeien, opent zich een magisch pad naar zelfinzicht en vrijheid.
We maken allemaal momenten mee waar we iemand anders de schuld geven van wat ons overkomt. Misschien is het een vriend die ons laat zitten, een collega die ons werk verpest, of een partner die je niet begrijpt. Maar wat als deze situaties geen uitnodiging zijn om naar buiten te wijzen, maar om naar binnen te kijken?
Schuld of Verantwoordelijkheid?
Wanneer we iemand de schuld geven van iets dat ons overkomt, missen we een dieper inzicht. Het is niet zozeer dat we “fout” handelen, maar dat we nog niet klaar zijn om een belangrijke les te omarmen. Die les is simpel maar krachtig: we zijn zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven, onze reacties, en onze groei. Dit betekent niet dat anderen ons geen kwaad kunnen doen, maar het betekent wel dat de manier waarop we reageren op gebeurtenissen binnen ons eigen domein ligt.
Wanneer je de schuld bij een ander neerlegt, geef je die persoon macht over je leven. Je blijft vastzitten in een patroon van slachtoffer zijn, waardoor je niet de volle potentie van het hier en nu kunt ervaren. Zolang je dit bewustzijn niet hebt, zal je nooit volledig vrij zijn. Vrijheid komt wanneer je inziet dat je zelf de regisseur bent van jouw ervaringen, ongeacht wat er om je heen gebeurt.
Leven in het hier en nu
Leven in het hier en nu is de sleutel tot het leren van “De Les.” In het huidige moment kun je stoppen met projecteren op de toekomst of vastklampen aan het verleden. Deze WIJSheid heeft mij enorm veel geleerd. Vaak komt schuld namelijk voort uit pijnlijke ervaringen uit het verleden of angst voor wat komen gaat. Door te leven in het nu, krijg je de kans om die patronen te doorbreken.
Wat betekent het om “De Les” nog niet geleerd te hebben?
Het betekent dat je jezelf toestaat vast te zitten in een cyclus van projectie en schuld. Je houdt je vast aan het idee dat de wereld om je heen verantwoordelijk is voor jouw geluk of pijn. Deze patronen kunnen zich blijven herhalen tot je besluit om anders naar de situatie te kijken: niet als een slachtoffer, maar als iemand die de kracht heeft om een andere keuze te maken.
Wanneer je “De Les” wél leert, verschuift alles. Je beseft dat elke situatie, elke ontmoeting, elke uitdaging een spiegel is van iets in jezelf. De wereld wordt een school waar je kunt groeien, in plaats van een plek waar je alleen maar overweldigd wordt door wat je overkomt. Ik zal een paar voorbeelden geven die misschien duidelijkheid geven.
Voorbeeld 1: Die afschuwelijke werkgever die altijd de schuld krijgt
Stel je voor dat je een baan hebt waarin je je constant gefrustreerd voelt. Je baas geeft te veel werk, ziet niet wat je doet, er is altijd stress, en je hebt het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt. Het is verleidelijk om de schuld bij je werkgever neer te leggen: “Als hij me eens een schouderklopje zou geven of zou snappen hoe hard ik werk, zou ik gelukkig zijn.” Maar het echte probleem is niet je baas, maar de manier waarop je je grenzen (niet) bewaakt en communiceert.
In plaats van passief te wachten tot je situatie verandert, kun je de les leren dat jij de verantwoordelijkheid hebt om je eigen welzijn te beschermen. Dit kan betekenen dat je eerlijk bent over wat je aankunt, grenzen stelt, of zelfs overweegt om een andere baan te zoeken. Zodra je inziet dat je de regie hebt, verdwijnt de schuld en ontstaat er vrijheid.
Voorbeeld 2: De schilder die altijd klaagt over het weer
Een schilder werkt buiten, of het nu regent, koud is of extreem warm. Hij klaagt voortdurend over de omstandigheden (te koud, te warm of te nat: “Hij (de baas zit lekker warm en droog op kantoor, als hij eens met ons mee leeft, zou ik me veel gelukkiger voelen op mijn werk.” Deze houding houdt iemand gevangen in een vicieuze cirkel van ontevredenheid. Hij wijst steeds naar iets buiten zichzelf, in dit geval het weer of de werkgever, als oorzaak van zijn ongelukkigheid.
De les die hij nog niet geleerd heeft, is dat hij zelf een keuze heeft in hoe hij met deze omstandigheden omgaat. Hij kan zijn werk anders organiseren, andere projecten zoeken, of zelfs een beroep overwegen dat beter past bij zijn behoeften. Zodra hij inziet dat hij kan kiezen hoe hij zijn leven inricht, komt hij los van de negatieve patronen van ontevredenheid en frustratie.
Grenzen stellen: De kracht van bewustwording
In beide voorbeelden komt een belangrijke les naar voren: de kracht van grenzen stellen. Grenzen zijn geen muren die ons afsluiten van anderen, maar ze zijn de gezonde limieten die ons helpen te bepalen wat wel en niet goed voor ons is. Zodra je bewust wordt van jouw verantwoordelijkheid en de regie over jouw leven, wordt het makkelijker om duidelijke grenzen te stellen.
Dit kan ook gelden in relaties met ouders of familieleden. Stel dat je constant gefrustreerd bent door een vader of moeder die zich overal mee bemoeit. In plaats van hen de schuld te geven, kun je de les leren dat jij de macht hebt om jouw grenzen te bewaken. Je kunt duidelijke communicatie inzetten, hen vertellen wat je wel en niet accepteert, en verantwoordelijkheid nemen voor hoe jij reageert.
Vrijheid door Bewustwording
De sleutel tot vrijheid ligt in bewustwording. Zolang je de les niet hebt geleerd dat jij zelf de verantwoordelijkheid draagt voor hoe je omgaat met situaties, blijf je in een gevangenis van je eigen overtuigingen. Wanneer je dit inziet, breek je de ketens die je vasthouden.
Vrijheid betekent niet dat je nooit pijn zult ervaren of dat je leven perfect zal zijn. Ook in mijn leven komt het voor dat ik soms teleurgesteld ben. Ik ga dan vrij snel uitzoeken waarom ik teleurgesteld ben en bepaal daarna of ik grenzen wil of moet stellen of accepteer dat het niet ander wordt. Belangrijk is dat je moet weten dat je altijd de keuze hebt hoe je op die pijn reageert. Je kunt besluiten om niet langer iemand anders de schuld te geven, maar in plaats daarvan jezelf te vragen: Wat kan ik hieruit leren? Hoe kan ik dit moment gebruiken om te groeien?
Pas wanneer je bereid bent om naar binnen te kijken, leer je de les die je keer op keer wordt aangeboden. Dit is de essentie van leven in het hier en nu: niet vastzitten in oude patronen, maar openstaan voor nieuwe inzichten en groei. Het is een leven van vrijheid, waarin jij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor jouw ervaringen en daardoor echt in het moment kunt leven.
Conclusie
Zolang we iemand anders de schuld geven voor wat ons overkomt, blijft er een les ongeleerd. Het gaat niet om fout zijn, maar om de kans om bewust te worden van je eigen kracht en verantwoordelijkheid. Leven in het hier en nu betekent dat je loskomt van de patronen van schuld en slachtofferschap en in plaats daarvan kiest voor vrijheid. Het is een levensreis van continu leren, groeien en bovenal: jezelf bevrijden!
Tot Slot
Voel je na het lezen van dit blog de behoefte om met mij in contact te komen of wil je informatie, klik dan hier om mij een berichtje te sturen. Je wordt direct doorgelinkt naar whatsapp zodat ik je vragen zo snel mogelijk kan beantwoorden. In mijn praktijk zijn diverse mogelijkheden, om tot transformatie of heling te komen. De tarieven en het overzicht van de pakketten en losse sessies vind je hier.
Wanneer ik een blog plaats wordt dit onder meer bekend gemaakt op mijn facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like mijn facebookpagina en blijf op de hoogte.
*De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies, de diagnose of de behandeling door een gekwalificeerde arts of andere medische professional. Lees onze disclaimer!