Jaloezie – een emotie die velen liever ontkennen, maar die ons veel kan vertellen over wat we écht verlangen. De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik me afvraag of mensen jaloers op me zijn. Zelf gun ik anderen alles, en jaloezie voelt ver weg. Maar wanneer het me bezighoud, besef ik dat het iets zegt over mijn innerlijke wereld. Want wanneer je naar buiten wijst en oordeelt, is dat vaak een uitnodiging om naar binnen te keren en jezelf te onderzoeken. Hoe dat voor mij werkt daar gaat dit blog over.

Reflectie en leren van jaloezie

Wie op mij jaloers is of uitzoeken of het klopt dat iemand jaloers is, is niet interessant. Wat wel interessant is dat bij mij vaker de gedachte er is geweest dat jaloezie een rol speelt in mijn binnenwereld, is dat het iets over mij vertelt. Het is dus ook niet zo dat ik me jaloers voel, maar wel de energie van jaloezie is aanwezig. Ik gebruik de AiA-methode die ik ontwikkeld heb en hoort bij het boek (Archetype in Actie) dat ik heb geschreven. Nu ben ik direct in staat om te onderzoeken wat er speelt. Het eerste dat ik doe, is het archetype identificeren dat in de situatie een rol speelt. In dit geval gaat het over “De Jaloerse.” Dit archetype speelt een rol die veel verder gaat dan oppervlakkige afgunst. Om uit te zoeken wat die rol is onderzoek ik de schaduwzijden en gaven van “De Jaloerse”.

In mijn ervaring geeft het werken met archetypen enorm veel zelfinzicht. Begin 2025 ga ik samen met Sandra Timmerman de training Meesterschap in ZIELkunde presenteren, waarin deze methode centraal staat. We zullen anderen leren hun eigen archetypen te herkennen, schaduwen te omarmen en hun levenskwaliteit te verhogen.

Laten we eens kijken naar het archetype van De Jaloerse en wat het ons te leren heeft.

Wie is De Jaloerse?

We kennen misschien dat sluimerende, knagende gevoel dat afgunst soms oproept. Het kan variëren van een kleine prik tot een intense, bijna obsessieve energie. Dit is waar De Jaloerse ons mee confronteert. Dit archetype verschijnt vaak in ons leven om ons te laten zien wat we misschien verlangen of missen in onszelf. Wanneer we de neiging voelen om naar anderen te wijzen of hen te veroordelen, is dat vaak een teken dat we naar binnen mogen keren om te onderzoeken wat deze gevoelens ons willen vertellen.

De schaduwzijden van De Jaloerse

De Jaloerse heeft een aantal schaduwkanten die we allemaal wel eens tegenkomen:

  • Vergelijkingsdrang: Hij vergelijkt zichzelf voortdurend met anderen, wat kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en bitterheid. Dit zorgt ervoor dat hij zich focust op wat anderen hebben, in plaats van zijn eigen kwaliteiten te waarderen.
  • Ontevredenheid: Hij vindt het moeilijk om tevreden te zijn met wat hij heeft, verlangend naar wat anderen bezitten. Dit kan leiden tot een gevoel van tekortkomen.
  • Wantrouwen: Hij wordt wantrouwend, veronderstellend dat anderen het beter hebben of iets voor hem verbergen. Dit kan relaties onder druk zetten.
  • Sabotage: Uit angst dat andermans succes zijn eigen waarde vermindert, kan hij soms geneigd zijn anderen te ondermijnen.
  • Zelfdestructief gedrag: De focus op wat hij mist, kan leiden tot een gebrek aan zelfzorg en verwaarlozing van zijn eigen groei.

De gaven van De Jaloerse

Gelukkig biedt De Jaloerse ons ook gaven wanneer we de schaduw omarmen:

  • Ambitie: Gedreven door zijn verlangen om bij te blijven met anderen, kan hij een krachtige motivatie ontwikkelen om zichzelf te verbeteren.
  • Bewustzijn van eigen behoeften: Hij is zich scherp bewust van wat hij verlangt. Dit helpt hem te ontdekken wat echt belangrijk voor hem is.
  • Sterk observatievermogen: Hij let nauwkeurig op de prestaties van anderen, wat hem waardevolle lessen geeft die hij kan gebruiken om zelf te groeien.
  • Gedrevenheid om te verbeteren: Hij wil zichzelf blijven ontwikkelen, gestimuleerd door wat hij ziet bij anderen.
  • Motivatie om te veranderen: Door zijn jaloezie te erkennen, krijgt hij de kans om te reflecteren en positieve veranderingen in zijn leven aan te brengen.

De Jaloerse in mijn eigen leven

Na het lezen van dit profiel begrijp ik meteen waarom De Jaloerse zich in mijn leven heeft gemanifesteerd. Vergelijkingsdrang, ontevredenheid, en zelfdestructief gedrag – het zijn eigenschappen die ik liever zou vermijden, maar ze geven me ook inzicht in waar mijn aandacht naartoe moet gaan. Door deze schaduwkanten te omarmen, kan ik de energie van De Jaloerse transformeren en weer laten stromen.

In Human Design heb ik een open Ego-centrum zonder actieve poorten. Dit betekent dat ik de neiging heb mezelf te vergelijken met anderen. In mijn huidige levensfase zie ik dit als een uitnodiging om naar binnen te keren, en moed en kracht te verzamelen. Affirmaties helpen me daarbij enorm. Ook het relativeren van mijn gedachten en de geur van essentiële oliën herinneren me eraan dat ik trots mag zijn op mezelf.

Alles draait om ZIELkunde wanneer je bezig bent met het omarmen van je schaduwzijden. Het kan best moeilijk zijn om in je eentje te ontdekken welke rol je belemmert en hoe je verder moet. Wil jij je schaduwkanten leren kennen en ontdekken hoe je de blokkades in je leven kunt doorbreken? Neem dan gerust contact met me op. Kijk op mijn website: Schaduwwerk Coaching.

Uitnodiging

Wil je kennismaken met de wereld van archetypen? Schrijf je in voor de contactlijst voor het e-book Zielkunde met Archetype in Actie. In dit boek ontdek je 35 archetype profielen, compleet met schaduwkanten en gaven, die je kunnen inspireren om je eigen innerlijke wereld te verkennen.

Ben je direct enthousiast geworden en wil je niet wachten om nog meer te ontdekken? Meld je dan aan voor de contactlijst voor mijn volledige naslagwerk, Archetype in Actie! Met meer dan 250 gedetailleerde profielen biedt dit boek een uitgebreide gids om jezelf en de mensen om je heen beter te begrijpen. Ontdek de gaven en schaduwkanten van elk archetype en leer hoe je deze krachtige inzichten kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de lancering en exclusieve updates ontvangen? Schrijf je in voor de contactlijst en wees er als een van de eersten bij!

Tot Slot

Voel je na het lezen van dit blog de behoefte om met mij in contact te komen of wil je informatie, klik dan hier om mij een berichtje te sturen. Je wordt direct doorgelinkt naar whatsapp zodat ik je vragen zo snel mogelijk kan beantwoorden. In mijn praktijk zijn diverse mogelijkheden, om tot transformatie of heling te komen. De tarieven en het overzicht van de pakketten en losse sessies vind je hier.

Wanneer ik een blog plaats wordt dit onder meer bekend gemaakt op mijn facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like mijn facebookpagina en blijf op de hoogte.

*De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies, de diagnose of de behandeling door een gekwalificeerde arts of andere medische professional. Lees onze disclaimer!

Je bekijkt nu Archetype in Actie: Ontdek De Jaloerse

Archetype in Actie: Ontdek De Jaloerse

×